Ga naar hoofdinhoud

Werken in de crisisorganisatie

Een crisisfunctionaris speelt een belangrijke rol bij het beheersen en bestrijden van een noodsituatie of crisis. Tijdens een incident zijn verschillende soorten crisisfunctionarissen actief: van Informatiemedewerker tot Hoofd Taakorganisatie Communicatie, en van Adviseur Gevaarlijke Stoffen tot Omgevingsanalist.

Wanneer mag je reageren op een functie in de crisisorganisatie?

Je mag reageren op vacatures voor crisisfunctionarissen als je in dienst bent bij één van de volgende organisaties: politie, Openbaar Ministerie, GHOR, Defensie, Meldkamer Noord-Nederland, waterschappen, provincie, Groningse gemeente of veiligheidsregio.

Werken aan veiligheid

Elke dag werken we vanuit de brandweer en de veiligheidsregio aan een veilige omgeving voor iedereen in onze provincie. Dat doen we onder meer door plannen te maken en te oefenen. Tijdens een ingrijpend incident, zoals een grote brand, een overstroming of een grote gaslekkage, wordt de crisisorganisatie actief. Dan nemen we de regie en treden we op de voorgrond. We werken samen met inwoners, bedrijven en andere hulpverleningsorganisaties om zo snel mogelijk terug te keren naar een veilige situatie.

Judith Riemersma werkt in het dagelijks leven bij de gemeente Stadskanaal en is daarnaast Officier van Dienst Bevolkingszorg:

 

Rollen binnen de crisisorganisatie

De crisisorganisatie bestaat uit crisisfunctionarissen met uiteenlopende rollen. Sommigen zijn actief achter de schermen, anderen meer op de voorgrond.

Hieronder vind je voorbeelden van crisisfuncties:

Hoe werkt dat precies, een crisisfunctie?

Er bestaan twee soorten crisisfuncties: piket en vrije instroom. De kern wordt gevormd door de piketfuncties. Dat betekent dat je een week lang (24/7) bereikbaar en beschikbaar bent en dat je dus na een oproep direct aan het werk gaat om te helpen bij het bestrijden van een crisis of incident.

Vrije instroom

Daarnaast zijn er crisisfuncties op basis van ‘vrije instroom’. Dat houdt in dat je, als je wordt opgeroepen, probeert op te komen om je crisisfunctie uit te voeren. Lokaal hebben gemeenten ook nog medewerkers die een rol vervullen bij een crisis. Dit gaat meestal om (reguliere) werkzaamheden ter ondersteuning aan een incident of crisis. Denk hierbij aan de bode, een adviseur openbare orde en veiligheid, de gemeentesecretaris, de lokale omgevingsdeskundige en de lokale redacteur web en sociale media.

Waar moet je als crisisfunctionaris aan voldoen?

  • Voor piketfuncties ben je eens in de 5 à 6 weken een week lang, 24 uur per dag bereikbaar en beschikbaar.
  • Voor vrije instroom-functies ben je bereid zowel tijdens als buiten werktijd aan het werk te gaan als het nodig is.
  • Je bent 5 tot 10 dagen per jaar beschikbaar voor opleiden, trainen en oefenen.
  • Je werkt bij een gemeente in de provincie Groningen, Veiligheidsregio Groningen of bij één van onze partners.
  • Je kunt goed omgaan met stress, bent flexibel en je kunt goed samenwerken.

Interesse in een functie als crisisfunctionaris?

We hebben regelmatig vacatures voor crisisfunctionarissen. Wil je meer weten? Kijk op onze werken bij-pagina. Heb je vragen of wil je een open sollicitatie indienen? Neem contact op via het formulier onderaan de pagina.

Informatie voor crisisfunctionarissen

Ben je al crisisfunctionaris en zoek je informatie? Bijvoorbeeld over het piketrooster? Ga naar de website van de Gemeentelijke Kolom Groningen en log in.

Contactformulier