Ga naar hoofdinhoud

Voorbereiden op een crisis voor inwoners

Ons doel is om de provincie Groningen veilig te houden. We zorgen ervoor dat we goed voorbereid zijn, zodat we snel en effectief kunnen handelen tijdens een crisis. Daarnaast helpen we inwoners om zich goed voor te bereiden op mogelijke noodsituaties. Hoe doen we dat?

Voor inwoners

Inwoners zijn vaak als eerste ter plaatse bij incidenten en noodsituaties. Want hulpdiensten zijn er niet direct. En bij grote incidenten kunnen hulpdiensten niet iedereen tegelijkertijd helpen. Wat kun je dan zélf doen? Hoe kun je jezelf en als dorp of buurt samen voorbereiden op een calamiteit of noodsituatie? Veiligheidsregio Groningen organiseert samen met gemeenten, dorpsverenigingen en andere partners bijeenkomsten in dorpen en buurten om met inwoners hierover te praten en samenwerking te verkennen.

Risicoanalyse

We bekijken welke gevaren er in de regio zijn. Denk aan overstromingen, aardbevingen of branden. We onderzoeken wat de kans is dat deze gevaren zich voordoen en hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn. Op basis daarvan maken we crisisplannen, zodat we voorbereid zijn als er iets gebeurt.

Oefeningen

We trainen en oefenen regelmatig, samen met andere hulpdiensten en organisaties, om ervoor te zorgen dat we goed voorbereid zijn als er iets gebeurt. We doen bijvoorbeeld oefeningen waarbij we een crisis naspelen, zoals een grote brand of een groot ongeval op het water.

Voorbeelden van oefeningen

Maandelijkse sirenetest

Elke maand testen we de sirene. Zodat we zeker weten dat ze werken wanneer dat écht nodig is. Dit doen we de eerste maandag van de maand rond 12 uur. Er is dan niets aan de hand, maar we testen of de sirene nog goed werkt.

Hoe bereid jij je voor op een crisis?

Wil je weten wat jij kunt doen om je voor te bereiden op diverse noodsituaties? Kijk op de website eerstehulpbenjij.nl.

Naar Eerste Hulp Ben Jij