Ga naar hoofdinhoud

Wat wij doen

In rust en ruimte leven en werken. Een gezond bestaan opbouwen. Dat wensen wij alle mensen in Groningen toe. Gevaren kunnen we niet wegnemen, maar we kunnen wel grip krijgen op de risico’s. Daar werkt Veiligheidsregio Groningen dag en nacht aan.

Ontstaan

Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio’s ingegaan. Deze is opgesteld naar aanleiding van enkele grote incidenten in Nederland, waardoor de coördinatie van hulpdiensten beter moest worden geregeld. In 2014 werden de 25 veiligheidsregio’s actief.

Veiligheidsregio Groningen valt geografisch gezien samen met de provincie Groningen. Onze organisatie bestaat uit verschillende sectoren: Brandweerzorg, Crisisbeheersing, Risicobeheersing en Bedrijfsvoering. Lees meer over onze sectoren en onze taken.

Samen werken we aan veiligheid

In tijden van rust werken we vooral achter de schermen. Dan zorgen we dat we voorbereid zijn voor als er iets gebeurt. Dat doen we onder meer door het organiseren van oefeningen, het opleiden en trainen van crisisfunctionarissen, het maken van plannen en door te adviseren over (brand)veiligheid.

Onze rol tijdens een crisis

Onze rol verandert tijdens een incident of crisis. Dan schalen we op en treden we op de voorgrond. We pakken dan de regie en organiseren de samenwerking tussen de verschillende partijen. We werken samen met andere crisisorganisaties om zo snel mogelijk terug te keren naar een veilige situatie. Want onze veiligheid is van iedereen.

Is een incident zo groot dat de hulpdiensten ondersteuning nodig hebben? Dan start de veiligheidsregeling GRIP.

Adviseren over veiligheid

Wij geven ook advies over veiligheid. We adviseren gemeenten bijvoorbeeld over het veilig organiseren van evenementen. Daarnaast helpen wij bedrijven met risico’s bij het maken van een rampbestrijdingsplan. Ook adviseren we deze bedrijven en organiseren we het toezicht.

Brandweer Groningen

De brandweer is een belangrijk onderdeel van onze veiligheidsregio. De brandweer is expert op het gebied van brandveiligheid en incidentbestrijding. Zichtbaar en betrouwbaar, waakzaam en alert. We staan altijd paraat, voor anderen en voor elkaar. Meer weten? Kijk op onze pagina over de brandweer.

Samen met inwoners

Inwoners zijn de eerste hulpverleners ter plaatse bij incidenten en noodsituaties. Want hulpdiensten zijn er niet direct. En bij grote incidenten kunnen hulpdiensten niet iedereen tegelijkertijd helpen. Wat kun je dan zélf doen? Hoe kun je jezelf en hoe kun je je als dorp of buurt samen voorbereiden op een calamiteit of noodsituatie? Veiligheidsregio Groningen organiseert samen met gemeenten, dorpsverenigingen en andere partners bijeenkomsten in dorpen en buurten om met inwoners hierover te praten en samenwerking te verkennen. Ook adviseren wij iedereen om een noodpakket in huis te halen.