Een cyberaanval voorkomen
Op eerstehulpbenjij.nl lees je wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een cyberaanval.
Wat kun je doen bij een cyberaanval?
- Blijk je in contact te zijn met een oplichter? Antwoord de berichten van deze oplichter dan niet meer. En neem contact op met de politie of een helpdesk.
- Start een scan met je antivirusprogramma.
- Meld het nepbericht bij de zogenaamde verzender. Op de website Veilig Internetten zie je waar je dat kunt doen.
- Meld het nepbericht bij de Fraudehelpdesk.
- Hoe herken je een hack? Je computer is erg traag geworden of geeft melding van malware, er staan bestanden met vreemde namen tussen je bestanden of bestandsnamen zijn veranderd.
- Ben je gehackt? Sluit je apparaat zo snel mogelijk af en ontkoppel hem van het internet.
Gevolgen van een cyberaanval
Een cyberaanval kan grote gevolgen hebben. Zo kunnen je bestanden en foto’s beschadigd zijn. Of zijn je persoonsgegevens gestolen. Ook kunnen bedrijven imagoschade leiden. Maar een cyberaanval kan bijvoorbeeld ook gevolgen hebben voor het elektronische betalingsverkeer of op de energievoorziening.
Phishing
Oplichting via internet noemen we phishing. Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen jou een mail sturen om te proberen om jouw persoonlijke gegevens te achterhalen.
Tips om phishing te herkennen
- Er staan spelfouten in de mail die je hebt ontvangen.
- Er wordt gevraagd om snel te betalen.
- De e-mail komt van een vreemd uitziend mailadres.
- De links in de mail gaan naar webadressen die er vreemd uitzien. Controleer dit door met je muisaanwijzer op een link in de mail te gaan staan, zonder erop te klikken. Je ziet het webadres nu klein in beeld verschijnen. Je kunt het webadres ook checken op de website checkjelinkje.nl.