De organisator is verantwoordelijk voor het beperken en beheersen van risico’s. Met als doel dat een evenement veilig verloopt. De organisator moet maatregelen nemen om de openbare orde, veiligheid en gezondheid van bezoekers, deelnemers en omstanders te verzekeren.
Een vergunning aanvragen
Als organisator vraag je een vergunning aan bij je gemeente. Meestal vul je hiervoor een aanvraagformulier in. Hierbij voeg je een plattegrond toe en soms moet er een veiligheidsplan worden opgesteld. De gemeente verleent een vergunning voor een evenement. Aan deze vergunning zijn voorwaarden verbonden waardoor de risico’s van het evenement zo beperkt mogelijk blijven.
Alleen een melding doen
In sommige gevallen hoeft een organisator alleen een melding te doen. Het verschilt per gemeente of je een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen. Dit staat vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of in het evenementenbeleid. Wil je een evenement organiseren? Meer informatie kun je vinden op de website van je gemeente.
- Eemsdelta
- Groningen
- Het Hogeland
- Midden-Groningen
- Oldambt
- Pekela
- Stadskanaal
- Veendam
- Westerkwartier
- Westerwolde
Rollen en taken
Het organiseren van een evenement brengt altijd risico’s met zich mee. Iedere bezoeker van een evenement is in eerste instantie verantwoordelijk voor zijn of haar eigen veiligheid.
Veiligheidsplan
Bij een evenement met een gemiddeld of groot risico (B- en C-evenementen) is een veiligheidsplan verplicht. Soms is een veiligheidsplan ook nodig bij evenementen met een klein risico. De organisator wordt dan ook geholpen om na te denken over risico’s met betrekking tot de veiligheid van het evenement. Je kunt de infobladen en het evenementenhandboek Veiligheid gebruiken als hulpmiddel bij het opstellen van een veiligheidsplan.