Wat gebeurt er als er tijdens Koningsdag brand uitbreekt in de binnenstad? Of als het opeens veel te druk wordt op een bepaalde plek en er paniek uitbreekt? Het zijn situaties waar je niet aan wilt denken als je lekker aan het feesten bent. En gelukkig hoeft dat ook niet, want de hulpdiensten beginnen ruim op tijd met de voorbereidingen voor Koningsdag en -nacht.
In aanloop naar Koningsdag en -nacht adviseren brandweer, politie en de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) de gemeente over de veiligheid. Ieder op hun eigen gebied, maar ook samen. Want eigenlijk is het niet los van elkaar te zien. De routes voor de brandweer en de ambulance zijn bijvoorbeeld grotendeels hetzelfde. Net als dat de vluchtroutes en nooduitgangen voor alle hulpdiensten van belang zijn.
EHBO-posten en vluchtroutes
Al vanaf februari zitten collega’s vanuit de drie diensten regelmatig samen om Koningsdag en -nacht voor te bespreken. Ze lezen dan de plannen door die de organisatoren van de evenementen hebben aangeleverd bij de gemeente. De GHOR bekijkt onder meer of er genoeg EHBO-posten staan ingepland en hoe het zit met toiletvoorzieningen.
De brandweer controleert of de evenementen goed bereikbaar zijn als er iets gebeurt, en of er genoeg vluchtroutes aanwezig zijn. En de politie kijkt onder meer of er genoeg maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat het ergens te druk wordt. Bijvoorbeeld vluchtroutes en de mogelijkheid om straten af te sluiten.