Ga naar hoofdinhoud

Samen toewerken naar een veilig DelfSail: voorbereiding vanuit de hulpdiensten

Een aanvaring tussen twee schepen, brand op een schip of iemand die overboord valt. We gaan ervan uit dat alles tijdens DelfSail goed verloopt, maar er kan altijd iets gebeuren. In dat geval moeten de hulpdiensten precies weten wat ze moeten doen. En vooral: wie wat doet. Want er zijn veel verschillende partijen betrokken, zowel op het land als op het water. Pieter van der Wal, havenmeester bij Groningen Seaports, en Hans Foekens, Operationeel Leider bij Veiligheidsregio Groningen, vertellen hier meer over. 

Hoe hebben de hulpdiensten zich voorbereid op DelfSail? 

Pieter: “We hebben onder meer een grote oefening georganiseerd in de haven van Delfzijl, waaraan meerdere hulpdiensten meededen. Het doel daarvan was vooral om duidelijk te krijgen wie welke rol heeft als er iets gebeurt. Het scenario draaide om een aanvaring tussen twee schepen. Daardoor werd één van de twee stuurloos. Op het andere schip brak brand uit en er waren meerdere gewonden. Een complex scenario dus, en daar hebben we bewust voor gekozen. Want tijdens zo’n groter incident hebben we te maken met verschillende partijen die actief zijn op het land en weer andere partijen die actief zijn op het water. Dus dat is een goede manier om voor iedereen helder te krijgen wie welke rol heeft.” 

Daarnaast heeft de crisisorganisatie ook voorbereidingen getroffen. Op welke manier is dat gebeurd? 

Hans: “Je weet natuurlijk niet van tevoren of een incident klein blijft of groter wordt, daarom is het handig dat bepaalde mensen in een vroeg stadium alvast op de hoogte zijn. Mede daarom is er tijdens het evenement een zogenaamd Multi Veiligheids Team actief met daarin mensen vanuit meerdere hulpdiensten en organisaties. Binnen dat team wisselen de verschillende organisaties, zoals politie, brandweer en Seaports, informatie uit. Zo is iedereen continu op de hoogte van wat er speelt en kunnen we snel handelen en schakelen, mocht dat nodig zijn.” 

Waarom is zo’n uitgebreide voorbereiding nodig?

Pieter: “Als het evenement eenmaal loopt, is er niet zoveel meer bij te sturen. Daarom wil je van tevoren al zoveel mogelijk voorbereid zijn op wat er kan komen. Je wilt niet onnodig risico lopen. Daarnaast is het zo dat de wereld continu verandert, en daar moet je op inspelen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan veranderende wet- en regelgeving, maar ook aan klimaatfactoren.” 

Hans: “Daar sluit ik me bij aan. Tien jaar geleden was het klimaat nog helemaal geen factor bij evenementen. Maar in de huidige tijd moet je rekening houden met diverse extreem weer-scenario’s, zoals hitte, harde wind en stortbuien. Op al die scenario’s moeten we voorbereid zijn. Daarnaast is het zo dat DelfSail maar eens in de vijf jaar plaatsvindt. Het is dus geen routine voor de mensen die erbij betrokken zijn. De laatste editie was door corona zelfs alweer zeven jaar geleden.” 

Pieter: “Inderdaad. Als een evenement elk jaar plaatsvindt, kun je het gaandeweg ontwikkelen en ieder jaar doorbouwen op wat je het jaar ervoor hebt gedaan en geleerd. Maar dat kan bij DelfSail niet. Iedere editie moet je eigenlijk opnieuw beginnen met opbouwen, ook met nieuwe mensen. Dat is wel een uitdaging.” 

Wat maakt DelfSail een bijzonder evenement om aan te werken? 

Hans: “De grootte van het evenement, de unieke locatie en de vele betrokken partners en partijen zorgen ervoor dat het een evenement is dat enig in zijn soort is.” 

Pieter: “Dit is één van de grotere evenementen in onze provincie, waardoor alle ogen op ons zijn gericht. Er gebeurt veel op het water en op het land, en er zijn daarnaast bijvoorbeeld ook veel bedrijven die privéfeestjes hebben. We willen dus zeker weten dat we goed zijn voorbereid en niets aan het toeval overlaten. En dat is zeker het geval. Ik kijk dan ook vol vertrouwen uit naar DelfSail. We zijn klaar om Delfzijl op een mooie manier op de kaart te zetten.” 

Alles over onze voorbereidingen op DelfSail