Ga naar hoofdinhoud

Explosies, chaos en gewonden: grootschalige crisisoefening Veiligheidsregio Groningen

Tijdens één van de drukste jaarmarkten van onze provincie zijn er opeens meerdere ontploffingen bij één van de kraampjes. Het gevolg: chaos, meerdere doden en gewonden. Dit was het scenario van een grootschalige crisisoefening die Veiligheidsregio Groningen vorige week gedurende drie dagen organiseerde samen met diverse partners, waaronder politie, waterschappen, Openbaar Ministerie en Defensie.

Het vervolg van het scenario: bij een naastgelegen oliebollenkraam ontploffen meerdere gasflessen en veroorzaken brand. Het vuur breidt zich uit naar andere foodtrucks. Er zijn meldingen van een persoon die zich verdacht gedraagt, waarna de hulpdiensten zich tijdelijk terugtrekken. Intussen proberen familie en vrienden wanhopig meer informatie te krijgen over hun naasten. Om de hulpverlening in goede banen te kunnen leiden schalen de hulpdiensten eerst op naar GRIP 1 en vervolgens naar GRIP 2. Het gaat namelijk om een complex incident, waarbij veel verschillende partners zijn betrokken.

Vaardigheden onderhouden

Gelukkig komt een ingrijpend incident als dit in de praktijk zelden voor. En juist daarom is het hard nodig om dit zo nu en dan te beoefenen, vertelt oefenleider Jan Willem Domburg. “Het is belangrijk dat de crisisteams op deze manier hun vaardigheden kunnen onderhouden. In dit geval stond specifiek de samenwerking tussen het operationele crisisteam ter plaatse, het CoPI, en de tactische crisisteams aan de Sontweg, het ROT en de backoffices, centraal.”

Netwerk leren kennen

Eén van de deelnemers aan de oefening was Bich Phuong Nguyen. In het dagelijks leven werkt ze als adviseur milieu en gezondheid bij GGD Fryslân, en tijdens incidenten komt ze in actie als Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen (GAGS). Voor haar zat de meerwaarde van de oefening vooral in het ontmoeten van collega’s. “Het was fijn om het netwerk te leren kennen en collega’s eens live te spreken met wie ik normaal alleen telefonisch of via de mail contact heb. Ook vond ik het mooi om eens mee te maken waar mijn collega’s mee te maken krijgen tijdens zo’n incident. Het was nuttig om daar meer inzicht in te krijgen.”

Aan de slag met leerpunten

Sander van der Wal oefende mee binnen het actiecentrum van de brandweer, als hoofd informatie/hoofd ondersteuning (HIN/HON). In het dagelijks leven is hij vakspecialist vakbekwaamheid bij Veiligheidsregio Groningen. “Het was voor mij de eerste keer dat ik meedeed aan zo’n grote oefening, en ik vond het leerzaam om te zien welke rollen en functies er allemaal zijn tijdens zo’n groot incident. Voor ons team, het actiecentrum brandweer, was het nuttig om eens in de praktijk te controleren of alles wat we bedacht hebben ook daadwerkelijk zo werkt. Er kwamen een aantal zaken aan het licht die in de voorbereiding beter geregeld kunnen worden en daar kunnen we nu mee aan de slag. Een geslaagde oefening dus.”

Veelzijdig scenario

Ook Domburg is tevreden over de oefening. “Het was een uitdaging om een oefening neer te zetten die interessant is voor zoveel verschillende deelnemers en diverse partners. Dan moet het scenario veelzijdig genoeg zijn. Tegelijkertijd moet het realistisch blijven. Een van de grootste complimenten was dat we van meerdere kanten terugkregen dat mensen hun oefendoelen hebben behaald. En het was goed dat we vanuit alle partijen de samenwerking weer hebben kunnen beoefenen.”