Afgelopen donderdag, 18 april, vond de aftrap plaats van het vernieuwde lesprogramma Aardbevingenwijzer. Gastdocent Helmar Rouwenhorst van de Hanze verzorgde een gastles op groep 5, 6, 7 en 8 van ODBS Nijenstein in Zandeweer. “Met behulp van een gastles kun je op een laagdrempelige manier in gesprek gaan met basisschoolleerlingen over aardbevingen.”
Nu de website van Aardbevingenwijzer volledig is vernieuwd, kunnen de gastlessen ook weer van start gaan. Rouwenhorst hielp mee met het ontwikkelen van de gastlessen en verzorgde al veel gastlessen op scholen. “Tijdens de gastlessen delen we kennis over aardbevingen, bijvoorbeeld hoe het werkt met aardlagen, of wat gas precies is. Ook gaan we met de kinderen in gesprek: wat zijn jouw ervaringen met aardbevingen? Verder delen we in het lespakket op de website informatie over wat kinderen kunnen doen als ze te maken krijgen met een aardbeving.”
Zeven thema’s
De (gast)lessen zijn uitgewerkt voor alle groepen van het basisonderwijs, van 1 tot en met 8. Rouwenhorst: “De lessen zijn verdeeld over zeven thema’s: aardlagen, bouwen, emoties, energie, energietransitie, schade en voorbereiden. We benaderen het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken waaronder wetenschap en techniek, taal, aardrijkskunde, geschiedenis, kunstzinnige vorming en toneel. Daarnaast gaan we aan de slag met diverse werkvormen, zoals onderzoeken, experimenteren, discussiëren en samenwerken.”
Benieuwd naar hoe zo’n gastles er in de praktijk uitziet? Bekijk dan onderstaande video:
Kennismaken met het materiaal
Op de website van Aardbevingenwijzer zijn alle lessen te vinden. We raden wel aan om eerst een (gratis) gastles aan te vragen: “Via een gastles maak je als leerkracht kennis met het materiaal en je merkt wat het met de kinderen doet. Je ziet de reacties van de leerlingen en hun betrokkenheid. Dat biedt een mooie opening om het erover te hebben. Daarna kun je eventueel zelf aan de slag met de rest van het materiaal.”
“Met deze vernieuwde Aardbevingenwijzer en de samenwerking met diverse partners, creëren we een waardevolle bron van informatie en ondersteuning voor kinderen en leerkrachten”, aldus Wilma Mansveld, directeur van Veiligheidsregio Groningen. Ook Henk Jan Bolding, burgemeester van gemeente Het Hogeland, ziet de meerwaarde. “We willen kinderen in onze gemeente ondersteunen bij het begrijpen en omgaan met de uitdagingen rondom gaswinning en aardbevingen.”
Gastles aanvragen? Dat kan via de website van Aardbevingenwijzer.
Aardbevingenwijzer is een initiatief van Veiligheidsregio Groningen. De gastlessen worden verzorgd door docenten van de Pedagogische Academie van de Hanze.